SOĞUK KAHVE

Merhabalar,

Bu yazıda konumuz, sıcak günlerde kahve zevkinden vazgeçmeyenler için, soğuk kahve! Önce biraz soğuk kahveden ve alışık olduğumuz sıcak demlenmiş kahveler ile aralarındaki farklardan bahsedip daha sonra evde birkaç ekipman ile kısa sürede hazırlayabileceğiniz bir Japanese Cold Brew tarifi paylaşacağım.

COLD BREW ( Soğuk Demleme)

Bu yazıda tarifini vereceğim demleme yöntemi, çoğunlukla kullanılan soğuk demleme yöntemlerinden farklı olsa da, genel olarak soğuk demleme yöntemlerinden biraz bahsetmek istiyorum.

Kahve demlemekteki temel nokta kahveyi çözmektir. Sıcak su, öğütülmüş kahvenin yapısını açarak hızlı bir şekilde kahveyi çözer.

Kahvenin içeriğinde çok sayıda organik kimyasal bileşen bulunur. Bunlar kavurma sırasında farklı konsantrasyonlarda değişime uğrar. Ve kahve kavrulduktan sonra çoğunu algılayamadığımız 1000’in üzerinde uçucu aromatik oluşur.

Konuyu fazla uzatmadan, kahveyi demlerken asıl amacımız doğru şekilde kahveyi çözerek; potansiyelindeki bileşiklerle, dengeli bir fincan ve sonunda lezzetli bir kahve elde etmektir. Sıcak su çözme işini oldukça hızlı yapar ve suyun sıcaklığı arttıkça kahveyi çözme kabiliyeti artar. Sıcak suyla yapılan demlemelerde genelde, 2-5 dakika civarında demleme tamamlanır.

Soğuk demleme yöntemlerinde kahve demlenirken, soğuk su kullanıldığı için kahve daha geç çözülür ve sıcak suyun çözebildiği bazı bileşikler soğuk demleme sırasında farklı bir şekilde kahveyi etkiler. Bu durum lezzeti oldukça değiştirir ve kahvedeki asiditeyi önemli ölçüde düşürür. Soğuk demlemeler, yönteme ve miktara göre 8-48 saat aralığında sürebilir. Bu yöntemlerde, kahvenin soğuk suda bekletilerek demlenmesi, daha düz ve aromatik olarak, zayıf bir kahve ortaya çıkartırken; damlama yöntemiyle demlenen soğuk kahve, daha kompleks ve zengin aromatik bir içeriğe sahip olur. Damlama yöntemiyle demlenmiş bir kahveyi denemek isterseniz, sitemizde BUEGROS’a özel bir reçete ile hazırlanmış, Cold Drip yöntemiyle demlenmiş kahvemizi satın alabilirsiniz.

JAPANESE COLD BREW

Evde soğuk kahve içmek istiyorum ancak iyi bir soğuk kahve demleyecek ekipman ve zamana sahip değilim diyorsanız; bu yöntem tam sizin için. Sıcak suyla demlenen kahvenin anında soğutulmasıyla, sıcak demleme sayesinde çözülmüş aromatiklerin, soğuyan kahve içinde hapsolması sağlanır. Bu yöntem, kahveyi sıcak demleyip üzerine buz attığımız yöntemlere göre, daha kompleks bir soğuk kahve deneyimi sağlar. Eğer evinizde v60 ile demleme yapıyorsanız, çok az şeyi değiştirerek bu kahveyi evinizde hazırlayabilirsiniz. Şimdi tarife geçelim:

Ne Lazım?

  • Dilediğiniz bir BUEGROS kahvesini bu yöntemle kahve hazırlarken kullanabilirsiniz 🙂
  • Hassas tartı
  • V60
  • Gooseneck kettle (kahve demleme kettel’ı)
  • Filtre
  • Buz

Reçete

  • Oran: 1/17
  • Kahve: 22 gram kahve
  • Öğütme: Orta ince
  • Su: 205 gr
  • Buz: 169 gr
  • Demleme süresi: 2:45 – 3:00 dakika

Nasıl yaparım?

V60’a filtreyi koyup ıslatın. Daha sonra kahveyi ekleyip ekipmana yanlarından hafifçe vurarak kahve yatağını düzleştirin.

V60’ı üzerine koyacağınız kabın içine 169 gr buz ekleyin. V60’ı da yerine koyarak, tamamını tartının üstüne alın.

Tartıyı sıfırladıktan sonra kronometreyi başlatın ve 40 gr suyu dairesel hareketlerle döküp, 30. saniyeye kadar bekleyin.

Sürenin sonunda 60 gr daha suyu, dairesel hareketlerle dökün ve döküş bittikten sonra 15 sn. kadar bekleyin.

Son olarak 205 grama tamamlayana kadar su ekleyin ve demlemenin bitmesini bekleyin

Demleme bittikten sonra bol buz eklediğiniz bir bardağa -eğer kaldıysa- serverın içindeki buzları eklemeden, kahveyi servis edip içebilirsiniz.

Notlar

Demleme sırasında kullanılan buzların büyük parçalar halinde olması daha iyi olur. Böylece buzların eriyerek, kahveyi seyreltmesi zaman alır.

Öğütme boyutları standart bir kalibrasyon olmadığında göreceli oluyor. Bu nedenle normalde V60 demlemesi için kullandığınızdan biraz daha ince öğüterek kahveyi kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×